Szerző: Bohuslav Královič

Nagyszombati vasutak
Bohuslav Královič 1950-ben született Vágkeresztúron. 2018-ban halt meg, mielőtt be tudta fejezni ezt a könyvet. Házas volt, és feleségével Annaval volt két lánya, Adela és Iveta, és négy unokája, Daniel, Patrik, Hana és Sarlota.
Az 1966 - 1970 közötti években a nagyszombati szakiskolába járt, megismerve a vasúti járművek karbantartását és üzemeltetését. Ezen a területen ált munkába a nagyszombati cukorgyár iparvágányának vezetőjeként, amelyben nyugdíjazásáig dolgozott.
Hobbija a nagyszombati térség vasutainak múltja volt. 1996-ban alapították a „Klub priateľov železníc Trnavy a okolia” (Nagyszombat és környéke vasutainak baráti köre) nevű vasúti klubot, és az egyik alapító tagja volt. Később a klub titkára volt. 2012 óta a Tyrnaviavelo egyesület tagja, amely helyreállítja az 1945 előtt gyártott veterán kerékpárokat.
Ez a könyv azokat a tapasztalatokat és véleményeket tartalmazza, amelyeket Bohuslav Královič több mint 50 év alatt felhalmozott Nagyszombatban és annak vasutakon. Nyugdíjazása után rengeteg emléke volt a visszatekintésre, ezért úgy döntött, hogy elkészít és kiad egy könyvet. Ez a könyv mindent tartalmaz, amelyet fontosnak tartott a vasutak vonatkozásában, és azok fontosságát Nagyszombat számára, hogy átadják a következő generációnak. Sajnos nem volt esélye, hogy munkáját hivatalosan bemutatja, annak ellenére, hogy közel áll az eredeti célhoz.
Családjának és barátainak köszönhetően nem fogják elfelejteni munkáját, és abban az állapotban közzéteszik a nyilvánosság számára, amelyben közvetlenül az eredeti megjelenése előtt elhagyta. A szerkesztő megőrizte a szerző eredetiségét. Amint a lábjegyzetekben említésre került, az üres oldalak, amelyeket eredetileg nyitva hagytak további képek hozzáadása céljából, helyébe egy szöveg került, amely magyarázza a kontextust, hogy miért olyan a szöveg, amilyen. A könyv szerzője nyilvánosan elmagyarázta volna egy nyilvános bemutatón, de sajnos ez már nem lehetséges.
Fontos megemlíteni azt is, hogy 2012-ben Mark Engler nevű gyermekkori barátját kérte tőle, hogy adjon neki némi tanácsot egy könyv készítéséhez. Különféle archív fényképeket kezdett el hozni neki, és együtt szkennelték őket. Később megvette saját szkennerét, és elkezdték a fényképeket fejezetekre, később a pontos sorrendbe rendezni. Feleségével írták a szöveget a fényképekhez.
Lassan és biztosan, a részletekre figyelemmel, írt egy könyvet, amelyet nem tanulmányozásnak, hanem inkább a kikapcsolódásnak, a fényképek megtekintéséhez és a leírások elolvasásához szántak. Annak érdekében, hogy a régi emlékezzen; hogy a fiatalok összehasonlíthassák a múltat ​​és a jelenet.
A szerző nem erőlteti véleményét az olvasóra, hanem csak őszinte, ismert leíró módon meséli el történeteit: a vasárnapi történelem Nagyszombat, Nagyszombat és környéke régi idői, hogy volt és hogyan nyert nem lesz többé. A történelmi fotók egy történetet mutatnak be arról, hogy miként éltek Nagyszombat és környéke emberei, és milyen szerepet játszott a vasút a mindennapi életben.
A könyvetől eltekintve tartalmazunk valamit Bohuš munkájáról a „KPŽT” vasúti klubban, amelyben 1996-os alapítása óta tagja volt. Bohuš tevékenységeit és emlékeit nem csak a könyvére összpontosította, hanem dokumentálta a vasút Nagyszombat és környéke. A cukorfinomítóban dolgozó kollekciója a „KPŽT” klub kollekciójának alapjául vált.
A nagyszombati vasútállomás alagsorában található „KPŽT” hirdetőtáblán keresztül megpróbálta elmesélni a nagyszombati vasutak történetét. Segített a hirdetőtábla elkészítésében, és különféle szövegeket és fényképeket készített a megjelenítésre, így a vonatra váró utasok elolvashatják szövegeket, és képeket nézhetnek a Nagyszombat és környéke vasútállományának történetéről.
Segített a nagyszombati vasúti emlékmű felépítésében. Segített a sínek rögzítésében, a kocsik elhelyezésében és az O&K 2911 gőzmozdony felújításában, amelyek mind a nagyszombati vasútállomás 4. peronján áll. Tehát nem csak a gyerekek láthatják: egy valódi gőzmozdonyot (bár nem működőképes), vasúti alakjelzőket, sorompót és sok más tárgyat. A négyes peronon sétálva lehet emlékezni Bohuslav Královičra, akinek a szívében különleges helyet foglalt el a vasút és Nagyszombat…